”I Cannes vänder tv-branschen blickarna mot norr”

Excerpt: Uppe i norr glömmer vi ofta att vår tv-industri är en lika stor del av det svenska kreativa undret som Max Martin, skriver Robert Svensson i en spaning från branschmässan Mip TV i Cannes. Idag, tisdag, är den stora svenskdagen på branschmässan MIP TV i Cannes. Vid strandpromenaden i det stora festivalpalatset hålls seminarier och

Idag, tisdag, är den stora svenskdagen på branschmässan MIP TV i Cannes. Vid strandpromenaden i det stora festivalpalatset hålls seminarier och frukostmöten kring den nordiska tv-marknaden och vår produktion. Intresset är stort. Många lyfter blicken från champagneglasen och riktar den norrut. Vi anses vara föregångare när det handlar om att förutse tittarpreferenser och beteenden.

Vi glömmer ofta det, vi uppe i norr. Att vår tv-industri är en lika stor del av det svenska kreativa undret som Max Martin. Med tanke på vår lilla befolkning, vårt begränsade språkområde och vår korta historia med kommersiell tv, gör vi ett orimligt stort avtryck på den internationella tv-marknaden.

I dag har fokuset varit mycket på de många fantastiska dramaserier som kommit från de svenska tv-husen. Det pratas i korridorer och i mässhallar om de svenska kanalerna (de ses ju som föregångare här) har flyttat resurser till egen produktion.

Men redan i går var det svensksuccé när ”Ullared – Jakten på storsäljaren” (kallad ”The Outlet Challenge” när den presenteras för en internationell publik) fick pris på International Format Awards. Gekås i Ullared omsätter mer än Harrod’s i London och den långlivade tv-succén, på vilken det belönade formatet är en spinoff, är enligt ägarna själva den främsta anledningen till den osannolika succén. Mycket riktigt var det också priset för Best Brand-Driven Format som landade hos Strix och Kanal 5.

Ullared är ett tidigt exempel på hur varumärken och tv-hus kan samarbeta i att skapa tittarsuccéer där alla är vinnare: annonsör, kanal och tittare. Egentligen är det nog ett tecken på hur långt före vi ligger i Sverige att det är först nu, efter sju säsonger som en spinoff på serien på allvar uppmärksammas i Cannes.

Självklart pratas det också social influencers och självpublicerande videostjärnor här i Cannes. Den intressantaste insikten kom från Jeroen Koopman på produktionsbolaget NewBe TV i Nederländerna. Hans bolag har studerat hur Youtube-generationen konsumerar media och kommit till insikten att de mest framgångsrika Youtube-stjärnorna har ett linjärt publiceringsmönster där de lägger upp nya avsnitt vid givna klockslag på en given veckodag. På samma sätt når de bulken av sin räckvidd under de första timmarna efter publicering.

Erfarenheterna speglar det vi hör från svenska tv-hus som framgångsrikt skapat plattformsöverskridande format för unga målgrupper (tänk halvnakna ungdomar i olika tropiska miljöer).

Jeroen Koopmans slutsats:

”Det är en myt att tablåstyrd tv inte funkar för unga tittare. De vill titta linjärt, det handlar bara om vilket innehåll vi erbjuder dem.”

Robert Svensson
Projektledare Reklamkraft / VD Lennox PR
robert.svensson@lennoxpr.se

LIKNANDE INLÄGG

Undersökning: så ser svenskar helst på TV

Att se på TV är en social aktivitet som vi helst gör med ...

Slutreplik i Facebook-debatten (Dagens Media, 8 oktober 2015)

Så nyanserade sig Facebooks Sam Rihani till sist. Det var...

”Menar du allvar, Sam?” (Dagens Media, 29 september 2015)

Det är med tilltagande sorg jag läser Facebooks Sverige-VD, Sam Rihanis, debattartikel i Dagens Media. Facebook är ju ett företag att imponeras och inspireras av. En omdanare...