Årets roligaste reklamfilmer enligt svenska folket

Excerpt: Kattungar, sumobrottare, en oväntad vänskap mellan en polis och en butiksinnehavare, två medelålders tvillingar – och personalen på en mataffär. Där har ni de reklamfilmer svenskarna skrattar åt mest. Det visar en undersökning som gjorts av av branschorganisationen Reklamkraft.  När svenska folket får utse de roligaste reklamfilmerna blir svaret tydligt: roligast är fortfarande ICA-reklamen med

 När svenska folket får utse de roligaste reklamfilmerna blir svaret tydligt: roligast är fortfarande ICA-reklamen med Stig, Ulf, Sebastian, Cindy och Jerry. När branschorganisationen Reklamkraft genomförde sin undersökning blev det en förkrossande seger för ICA. 26 procent av de tillfrågade angav att det var den roligaste reklamfilmen under 2015.

– Humor är kanske det starkaste verktyget för att nå ut med en reklamfilm. Vem glömmer till exempel Ipren-mannen? Att ICA:s filmer både är de roligaste och de långvarigaste på svensk TV är slående. Vi gillar karaktärer vi känner igen, säger Robert Svensson, projektledare för Reklamkraft.

ICA:s mångfaldigt prisade reklamfilmer har rullat på svensk TV sedan 2001 och står med i Guiness rekordbok som den längsta pågående reklamserien någonsin.

På andra plats kom Beijer Byggs kampanj ”Stabilt sedan 1915” (alltså den med sumobrottarna).

Reklamkraft ställde även frågan ”Om du kunde välja, var ser du helst reklamfilm?”. Även här blev svaret tydligt: svenskar vill helst se på reklamfilm på TV eller bio – och yngre föredrar att se reklam på TV. Samtliga tillfrågade avfärdar sociala medier helt. Endast 6 procent föredrar att se reklam på YouTube, och endast 1 procent vill se reklam på Instagram.

– Välgjord reklam är en del av upplevelsen när vi ser på TV eller på bio. Reklamen har än så länge svårare att både nå ut och engagera när den dyker upp i andra on-demand-fönster och på sociala medier, fortsätter Robert Svensson.

Här är de fem filmer som svenskarna skrattat mest åt under 2015:

  1. ICA (ICA-såpan)
  2. Beijer (”Stabilt sedan 1915”)
  3. Flygresor.se (Kattungar)
  4. Comviq (Karim och Christer)
  5. ComHem (Judit och Judit)

För mer information, kontakta Robert Svensson, tfn 076-175 55 32, mail robert.svensson@lennoxpr.se

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 15-16 december 2015  har sammanlagt 1014 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18-74 år

 

 

LIKNANDE INLÄGG

World Television Day 2016

Today is World TV Day, the UN’s celebration of th...